Battier, Marc

2000

Electronic Music and Gesture

CD-Rom. Trends in Gestural Control of Music. Paris: IRCAM/Centre Pompidou.

Language(s): English

Keyword(s):

Gesture Historical Electroacoustic Instruments

Abstract:

Through an historical study of early electronic instruments (Theremin, Ondes Martenot, Mixtur Trautonium), synthesizers (Moog, Buchla, EMS, VCS3) and computer music systems (especially MUSIC x programs), the author analyses the relationships between electroacoustic instruments/devices and musical gesture. The article also contains an important list of links.

All references of the same author:

(English)

Battier, Marc (1981). Bibliographie
Battier, Marc (1990). Les principaux centres de recherche musicale aux Etats-Unis
Battier, Marc (1992). Sculpter la transparence. L'écriture, le geste, l'environnement
Battier, Marc (1995a). Une nouvelle géométrie du son. Le paradoxe de la lutherie électronique
Battier, Marc (1995b). Entre l'idée et l'œuvre: parcours de l'informatique musicale
Battier, Marc (1995c). Europe, avis de recherche
Battier, Marc (1999a). L'approche gestuelle dans l'histoire de la lutherie électronique. Étude de cas : le theremin
Battier, Marc (1999b). Les polarités de la lutherie électronique
Battier, Marc (2001). De la machine à l'oreille. Le paradoxe de la musique concrète
Battier, Marc (2002a). De la phonographie à la lutherie numérique. L'épiphanie du son artificiel
Battier, Marc (2002b). L'opéra et les technologies du son artificiel
Battier, Marc (2003a). A Constructivist Approach to the Analysis of Electronic Music and Audio Art - Between Instruments and Faktura
Battier, Marc (2003b). Notes sur l'électronique dans un opéra récent : K... de Philippe Manoury
Battier, Marc (2003c). Science et technologie comme sources d'inspiration
Battier, Marc (2003d). Laboratoires
Battier, Marc (2003e). Digital Creation with Sounds and Music - an online introduction
Battier, Marc (2004). Electroacoustic Music Studies and the Danger of Loss
Battier, Marc (2007). What the GRM brought to music: from musique concrète to acousmatic music

(Français)

Battier, Marc (1981). Bibliographie
Battier, Marc (1990). Les principaux centres de recherche musicale aux Etats-Unis
Battier, Marc (1992). Sculpter la transparence. L'écriture, le geste, l'environnement
Battier, Marc (1995a). Une nouvelle géométrie du son. Le paradoxe de la lutherie électronique
Battier, Marc (1995b). Entre l'idée et l'œuvre : parcours de l'informatique musicale
Battier, Marc (1995c). Europe, avis de recherche
Battier, Marc (1999a). L'approche gestuelle dans l'histoire de la lutherie électronique. Étude de cas : le theremin
Battier, Marc (1999b). Les polarités de la lutherie électronique
Battier, Marc (2001). De la machine à l'oreille. Le paradoxe de la musique concrète
Battier, Marc (2002a). De la phonographie à la lutherie numérique. L'épiphanie du son artificiel
Battier, Marc (2002b). L'opéra et les technologies du son artificiel
Battier, Marc (2003). Création numérique avec les sons et la musique : Introduction en ligne
Battier, Marc (2003b). Notes sur l'électronique dans un opéra récent : K... de Philippe Manoury
Battier, Marc (2003c). Science et technologie comme sources d'inspiration
Battier, Marc (2003d). Laboratoires

info about himalaya garlic tablets http://www.actuabd.com/?order=553888 http://www.actuabd.com/?order=184478 simvastatin 20 buy fluticasone inhaler in united states 1300 mg of quetiapine rifaximin to buy azithromycin pack price buy azithromycin online in france bimatoprost buy canada http://www.actuabd.com/?order=386316 bactrim for bronchitis order lasix voltaren pill buy pelosta-5 buy lipitor online buy cialis online with mastercard bupropion hcl er tablets about nuvigil buy discount omeprazole otc in california dilantin 300 mg the drug femara enalapril maleate w 975 amitriptyline 25 buy cheapest floricot info about bactrim 800 160 mg info about cheap flagyl buy vardenafil purchase natamet buy generic bimatoprost 0.03 http://www.actuabd.com/?order=79659 enalapril malaete in usa lipitor in portugal more info naltrexone without prescription no prescription 1.25 premarin http://www.actuabd.com/?order=437942 imatinib availability discounts for nexium prilosec buy azithromycin overnight mail order nodict piracetam colorado nutrition in france buy zhewitra canada buy floricot in united states sildenafil citrate online pharmacy buy cheap caverta prilosec cost 1 gram azithromycin http://www.actuabd.com/?order=191497 buy natamet azithromycin 500 mg tab info about buy bactrim f more lioresal