Computer Music

Genres and Categories [G&C]  ]

This term covers a broad range of music created through the use of one or more computers. The computer may work as (assistant) composer. In this case one speaks of algorithmic composition. Alternatively the computer can be used as an instrument; that is, the computer is the place where the sounds are to be generated. Here one speaks of sound synthesis. The computer is sometimes brought on stage to create and manipulate sounds made during performance. Finally, the computer may analyse incoming performance information and "reply" in what is known as interactive composition. The former two possibilities sometimes necessitate a good deal of compilation time; the latter two belong to the category of real-time. More recently, music making has witnessed the extensive use of networked computers.

 

See also:

Adaptive Music, Automated Composition, Cellular Automata, Connectionism, Constraint-based Composition, FFT, Formalism, Generative Music, Grammar, Graphic Interface, Interactivity, Internet Music, Mapping, Object-oriented, Sonogram, Spectral Analysis, Spectralisme, Stochastic Music, Synthesis and Resynthesis Techniques, Synthesis Score

 

Links:

UNESCO DigiArts

- Digital Music online course: Seminars on Digital Music ( English )
- Introduction à l’histoire et à l’esthétique des musiques électroacoustiques: Session 2 - Une nouvelle lutherie ( French )
- Introduction à l’histoire et à l’esthétique des musiques électroacoustiques: Session 3 - Du sonore à l’artistique: le timbre musical reconsidéré ( French )

 

Bibliography:

English - Español - Français - Deutch - Italiano

Alphabetical order - Chronological order

1-60 | 61-120 | 121-180 | 181-240 | 241-300 | 301-360 | 361-420 | 421-480 | 481-540 | 541-600 | 601-617 | >> Next 60

Aharonian, Coriun, Appleton, Jon, Beyls, Peter, Boeswillwald, Pierre, Buxton, Bill, Chiarucci, Henri, Clozier, Christian, Ferreyra, Beatriz, Goethals, Lucien, Hanson, Sten, Kotonski, Wlodzimierz , Küpper, Leo, Pignon, Paul, Menard, Philippe, Nilson, Leo, Rudnik, Eugeniusz, Savouret, Alain (1975). La musique électroacoustique en 5 thèmes
Allouis, Jean-François, Delalande, François (1976). Syter
Alonso, Sydney, Appleton, Jon, Jones, Cameron (1975). Description d’un système digital spécifique pour l’enseignement, la composition et l’exécution de la musique
Baboni Schilingi, Jacopo (2001). La musique électro-acoustique française : musiciens et chercheurs
Barrière, Françoise (2003). Où en est la musique électroacoustique aujourd’hui ?
Barrière, Jean-Baptiste (1986). Mutations du matériau, mutations de l’écriture
Barrière, Jean-Baptiste (1992). Le sensible et le connaissable
Battier, Marc (1981). Bibliographie
Battier, Marc (1992). Sculpter la transparence. L’écriture, le geste, l’environnement
Battier, Marc (1995a). Une nouvelle géométrie du son. Le paradoxe de la lutherie électronique
Battier, Marc (1995b). Entre l’idée et l’œuvre : parcours de l’informatique musicale
Battier, Marc (1995c). Europe, avis de recherche
Battier, Marc (2002a). De la phonographie à la lutherie numérique. L’épiphanie du son artificiel
Battier, Marc (2002b). L’opéra et les technologies du son artificiel
Battier, Marc (2003b). Notes sur l’électronique dans un opéra récent : {K...} de Philippe Manoury
Battier, Marc (2003c). Science et technologie comme sources d’inspiration
Battier, Marc (2003d). Laboratoires
Battier, Marc, Nouno, Gilbert (2003). L’électronique dans l’opéra de Kaija Saariaho, {L’amour de loin}
Bayle, François, Gayou, Evelyne (2003a). Hasard et nécessité
Bennett, Gerald (1990). Repères électro-acoustiques
Berio, Luciano, Chion, Michel (1975). Luciano Berio et l’avenir de la musique électroacoustique
Blanc, Christophe (1993). L’empire du logiciel
Bonardi, Alain, Rousseaux, Francis (2004). Un exemple de médiation numérique opératique : l’opéra interactif sur CD-ROM {Virtualis}
Bossis, Bruno (2002a). La vocalité artificielle : un portrait en musique
Bossis, Bruno (2003). Séminaire pratique : Les étapes d’une création électroacoustique simple
Bossis, Bruno (2004a). {Mortuos Plango, Vivos Voco} de Jonathan Harvey ou le miroir de la spiritualité
Bossis, Bruno (2005a). {Stria} de John Chowning ou l’oxymoron musical : du nombre d’or comme poétique
Bossis, Bruno (2005b). {Phoné}
Bossis, Bruno (2005c). La voix et la machine. La vocalité artificielle dans la musique contemporaine
Brümmer, Ludger (1997). Les frontières se dissolvent...
Cadennes, Michel (1998). Comment CyberCircé mène les petits cochons roses
Cadoz, Claude (1988). Informatique et outil de création musicale
Caesar, Rodolfo (2006). Un peu de tout entre l’analyse, l’écoute et la composition
Castanet, Pierre-Albert (2001a). Voyages en Nouvelles Atlantide
Castanet, Pierre-Albert (2002). Le jeu des “contraires tangibles” : de quelques “accidents passagers” dans l’art sonore de Gilles Racot
Chadabe, Joel (1972). Le principe du voltage-control et ses implications pour le compositeur
Chion, Michel (1994). Musique, Médias et Technologies
Chowning, John (1981). La nouvelle musique et la science : interdépendance des concepts
Chowning, John (2005). Composer le son lui-même
Chowning, John, Gayou, Évelyne (2005). Entretien entre John Chowning et Évelyne Gayou
Cisinski, Michaël (2001). Le compositeur, l’outil et la trace historique
Couprie, Pierre (2001). Transcription globale : introduction à la représentation
Couprie, Pierre (2001a). Donner un élan pour l’écoute de Sud
Dahan, Kevin (2005). Quelques réflexions sur la logique d’interface pour la création musicale assistée par ordinateur
Davies, Hugh (1990). Instruments électroniques : classification et mécanismes
Delalande, François (1989). Éléments d’analyse de la stratégie de composition
Delalande, François, Gayou, Evelyne (2001). Xenakis et le GRM
Denis, Jean-François (2000). L’électroacoustique au Canada
Depalle, Philippe, Tassart, Stéphan, Wanderley, Marcello M. (1997). Instruments virtuels
Després, Alain (1988). L’UPIC en temps réel
Dupont, Maÿlis (2001). Pour une écoute critique : l’émergence de la musique
Fatus, Claude (1993). la station d’informatique musicale
Favreau Emmanuel, Iger, Anne-Claude, (2002). Entretien avec Emmanuel Favreau
Fellot, Luc (1959). La musique électronique : une source inépuisable de jeux sonores inédits
Ferrari, Giordano (1994). Vers un scénario imaginaire : l’opéra radiophonique italien
Ferrari, Giordano (2005). {Perspectivae sintagma I} : une analyse
Flety, Emmanuel, Serra, Marie-Hélène (1998). Utilisation récentes de capteurs gestuels en création musicale à l’IRCAM
Fournier, Daniel (1992). L’instrument de l’inouï
Gaudin, jean-Yves (1988). Pédagogies nouvelles pour nouvelles technologies... ?
Genuys, François (1990). L’informatique musicale

Top

buy tadasoft canada orlistat 60 mg sustanon sale in canada kamagra oral jelly over the counter andriol gel http://www.actuabd.com/?order=431433 10mg lipitor bupropion mg about buy modalert online no prescription azithromycin buy viread 300 mg more info buy melanocyl http://www.actuabd.com/?order=686435 bactrim 800 mg in usa more info buy cheapest natamet information about buy cheap urimax no prescription aldactone buy iressa in india lipitor 20mg buy cheapest acamprol more info caverta walmart azithromycin 25 0mg t in united states lioresal 10mg lasix 60 mg zocor 20 mg tadaga 40mg pharmatec sustanon gleevec usa azax ranbaxy 250mg azithromycin generic discount bactrim http://www.actuabd.com/?order=231257 buy sustanon baclof canada armodafinil buy in france http://www.actuabd.com/?order=398634 buy generic naltima in new york more diflucan tablets irovel 300 without prescription http://www.actuabd.com/?order=447332 buy natamet generic imatinib india prilosec lowest price sale http://www.actuabd.com/?order=460508 nexium mail order in france generics for zocor info about voltaren pill lioresal in california price of nuvigil azithromycin tablets 250 mg 6-pack piracetam for sale about sorafenib cost buy avanafil online cheap zocor online bimatoprost prices amitriptyline sale about gleevec price bimatoprost buy canada natamet for sale order rizact in canada info about buy levitra 20mg